Folkia

OBS! Folkia har nu bytt namn till Monetti.

Folkia är en av de stora och välkända snabblångivare på den svenska marknaden. De var till och med bland de första företagen som erbjöd snabblån (Lillalånet) samt privatlån (såkallad Folklånet) och sedan har de bara vuxit. På senare tid har Folkia omarbetat sina låneprodukter så det blev en kombination av snabblån och privatlån , så kallad Folkialån. Det betyder att man kan låna både mindre och större summor, allt mellan ett och tjugo tusen kronor och välja en månad som minst eller tolv månader som mest när det gäller återbetalningstid.

Folkia, lånekrav och lånevillkor

Det är ganska sparsamt med villkor hos Folkia. De skriver inget om exakt vilken inkomst du bör ha och det finns inte heller något krav på att du inte har betalningsanmärkningar. Du kan alltså bli godkänd även med aktiva anmärkningar. Du får dock inte har någon skuldsaldo hos Kronofogden. När du ansöker om lån kollar de upp din ekonomi och ser hur bra din kreditvärdighet är. Du kan har flera samtidiga lån hos Folkia om din kreditförmåga är bra. Folkia UC gör att företaget kan erbjuda ansvarsfull kreditgivning. Olika faktorer väger ner din ekonomi (t ex betalningsanmärkningar eller låg / ingen inkomst). Ifall de bedömer att du kan återbetala lånet så får du låna, annars blir du nekad.

För att få låna krävs att du har fyllt 18 år, att du är folkbokförd i Sverige och har varit det i åtminstone två år och att du har en taxerad inkomst.

Resumè – för att kunna ansöka om lån hos Folkia gäller följande:

Ålder: Minst 18 år
Inkomst: Ha någon form av deklarerad inkomst (ingen bestämd gräns är utsatt) Folkia vill att du ska ha en taxerad inkomst men gör alltid en individuell bedömning, så deras blancolån kräver alltså inte någon minimuminkomst.
Övrigt: Du får inte ha några betalningsanmärkningar och inget skuldsaldo hos kronofogden. Du måste även varit folkbokförd i Sverige.

Hur går det till?

Du har givetvis en ide´ om hur mycket du vill låna. När du har bestämt det så kan du ansöka på flera olika sätt och via flera olika medier: dator, telefon, surfplatta. Det vill säga, du kan ta lånet på Internet, via SMS eller genom att ringa. Välj det alternativ som passar dig bäst. Om du vill ansöka helt via SMS ska du ha varit kund hos dem sedan tidigare. Det är dock enkelt och smidigt att gå in på deras webbplats via datorn eller surfplattan.
Om du behöver lägre summa så kan du välja att återbetala om en månad eller två. Det går exempelvis endast att låna 1000 – 4000 kr i två månader. När du kommer upp i stora belopp så som 13 000 kr så måste du betala tillbaka på minst sex månader och när du uppnår 16 000 kr eller mer kan du bara välja 10 månader eller mer. När du lånar med en löptid mellan 30 och 90 dagar (en till tre månader) så blir förfallodatum alltid 30 dagar efter att lånet först beviljas och sen med 30 dagars mellanrum efter det. När du lånar i mer än tre månader blir det istället så att förfallodatum är den 28:e i varje månad. De har inga uppläggningsavgifter eller lustiga kostnader som läggs på ditt lån.
Om du ansöker om Folkialån innan kl. 13.00 en vardag betalas lånet ut redan samma dag innan kl. 17.00 vilket är riktigt bra om du behöver låna snabbt. Om du ansöker efter kl. 13.00 eller på helgen betalas ditt blancolån ut nästa bankdag. Det tar högst en minut att fylla i en ansökan och du får alltid ett snabbt svar på den. Om låneansökan godkänns skickas ett sms till dig som informerar dig om när lånet kommer att betalas ut.

Förstagångs kund?

Folkia är en stor och välkänd aktör inom så kallade snabblån, och för nya kunder finns ett speciellt förmånligt erbjudande. Den som inte tidigare har tagit ett lån hos Folkia kan nu låna pengar i 30 dagar utan ränta eller avgifter. Det blir med andra ord gratis att låna första gången.
Snabba besked och enkel ansökan gör att många väljer denna långivare, och det faktum att många tidigare kunder kan vittna om god service och bra bemötande bidrar naturligtvis också till att locka nya kunder.

Folkialån – kostnader

Som sagt, för dig som aldrig har lånat från Folkia tidigare finns möjlighet att ta ett första lån helt utan månadskostnad. Vid andra tillfällen blir månadsavgiften för ett lån på 1000 kronor 476 kronor om man räknar samman uppläggningsavgift, ränta och faktureringsavgift. För ett lån på 5000 kronor blir motsvarande avgift 802 kronor. Ju högre lån, desto högre avgift, vilket är fullt logiskt.

 • 1 månad
 • 2 mån
 • 3 mån
 • 4 mån
 • 5 mån
 • 6 mån
 • 7 mån
 • 8 mån
 • 9 mån
 • 10 mån
 • 11 mån
 • 12 mån

Folkia vill att deras lån ska vara enkelt och därför är de tydliga med sina kostnader, de skippar ansökningsavgiften och undviker dolda kostnader.

Folkialån utbetalning

Hur snabbt pengarna finns på kontot beror på flera olika saker. Dels beror det på när på dygnet du ansöker, och givetvis även vilken veckodag. Även vilken bank du har kan spela in. Om du ansöker före klockan 13 en vardag betalas pengarna vanligtvis ut efter klockan 15 samma dag. Görs ansökan senare betalas pengarna ut till kontot nästa dag, under förutsättning att det är en vardag. Om ansökan skickas in på en helg betalas pengarna ut nästkommande vardag om lånet beviljas

Åtebetalning, förseningsavgift, inkasso?

Vanligtvis behöver denna typ av gratis lån inbetalas väldigt snabbt. Någon eller några få veckor eventuellt, så det handlar om, så klart, att känna till att personen kan ha kontanter att betala tillbaka då. För det mesta handlar det om små belopp, så det borde ej vara något problem. Inom två veckor har de eventuellt haft tid att kunna få lönen.
Det är viktigt att du funderar igenom ditt beslut innan du tar ett lån, så att du vet att du har möjlighet att betala tillbaka de pengar du lånar. Om du skulle missa att betala i tid tar Folkia ut dröjsmålsränta, samt en påminnelseavgift på 50 kronor. Ytterligare förseningar kan även leda till inkassoavgifter och så småningom även avgifter för betalningsföreläggande.

Fördelar / nackdelar med Folkia

Folkia är väletablerad långivare som har många nöjda kunder. Desuttom erbjuder de lån på upp till 20 000 kronor vilket skiljer de från de flesta snabblångivare. Olika sätt att låna pengar på ökar tillgänglighet och flera kunder.
Nackedelen är att de har lite hårdare krav än vissa andra smslångivarespeciellet när det gäller stora Folikalånet.

Om bolaget

Marknaden för små blanco krediter utan säkerhet har vuxit snabbt under de senaste åren. Folkia är en av pionjärerna på denna marknad och de har sedan bara vuxit.

ANSÖK HÄR»

Check Also

Frogtail smslån

Frogtail Minilån

Vad är Frogtail? Frogtail är en ny långivare för 2015, de mjukstartade dock under 2014 …